Kategorier
Blog

Når julen står for døren

Som december nærmer sig med hastige skridt og juleudstillingerne i byen kommer i vinduerne er det tid at se på udklædning til jul. For det går ikke at julen er uden julemand, nissepige eller rudolf med den røde tud. Så er det bare at finde ud af hvem der skal være hvem. I disse meeto-tider og i ligestillingens navn er det måske mors tur til at komme i julemandskostumet.

Julen er altid stress og jag og selvom vi ved det så kommer det som en overraskelse for os. Som fredage og lørdage bliver booket op af diverse julearrangementer for voksne og børn, så vokser listen over indkøb også. Det kan være svært at få tid til det hele. Det er derfor en god ide at få købt det ind, som du ved du skal have brug for i god tid. Det er kan være julepynt, der er vildt billigt i sommermånederne og ikke mindst julekostumer, der bare koster det dobbelt i december. Det kan dog godt være svært at finde julestemning og juleinspiration frem når solen skinner. Så find ideer til julekostumer her.

Julebagning – julestemning for alle sanser

Huskeliste til jul

Der ER meget der skal nås op til jul. Så det er godt at have lister over alle de ting der skal laves. Giv dig selv – og familien – tid og rum. Ellers bliver det stress og ærgrelse hvilket godt kan undgås. Men her må du kvæle din indre FOMO og sikre rum omkring dig selv og familien. Nu gælder det om at få styr på kalender og alle dine aftaler. Er der børn, så skal du sikre dig at deres arrangementer er koordinerede. For der er som oftest mange – og de ligger altid lige efter arbejde. Det er ofte man skal have noget med. Så styr på kalender – og så luk den for yderligere aftaler. Medmindre det er noget helt særligt.- Du bliver glad for det.

Styr på julegaver og mad

Så er det om at få styr på hvem der skal have gaver, hvor meget de skal have for – og så få det i hus. Her er online køb bare en gave til det meste – og sæt tid af til at få det hele hjem. Når alt er bestilt kan du nemlig sætte et stort hak ved gaver. Men du er ikke færdig. For husk at bestille gavepapir, bånd, til og fra kort og måske lidt ekstra julepynt. Det kan godt klares – hvis du sørger for at dedikere nogle timer med din mobil og dit kreditkort. Hvis du alligevel er online og skal købe gaver kan du også få langt det meste mad og drikke hjem også. Her er REMA1000, Irma, Nemlig og en masse andre supermarkeder der bringer det hele til døren. Julen kan – hvis du vil og har lister – blive en fest.

Julemad indkøb og gode råd

Jul er flæskesteg og and, hvide og brune kartofler og masser af sovs. Der skal ikke spares på noget. Tilbehøret skal også være i orden. De sure som rødkål og ribsgele, syltede asier og cornichonger. Til dessert er der naturligvis risalamande.

Når det gælder flæskestegen skal det være med sprøde svær og en saftig and. De brune kartofler er belagt med et lækkert lag karamel. Jo vejen til et godt julebord er belagt med udfordringer.

Hvis det er første gang du skal holde jul, så er det okay med begyndernerver. Her er rådet at holde det enkelt og se efter de nemme løsninger med and. Her kan Confit de Canard være en god løsning til and.

Men det er kun et af indslagene på bordet for en lang lækker juleaften i gourmet´en tegn.

Her er en masse gode råd til juleaften madlavning.

Du skal naturligvis i god sikre at du har udstyret i orden. Du må ikke gå ned på udstyr. Det vil sige gryder og grydeskeer, ovn og ildfaste fade, ingredienser som laurbær og salt, fløde og mandler. Det er bare vigtigt ikke at stå at mangle de små ting. Du må gerne være detaljeorienteret her. For djævlen er i detaljen.

Det er også vigtigt med en tidsplan. Den skal være realistisk og have lidt ”snor”.

Hvis maden skal på bordet til tiden uden julestress, så skal du virkelig kørefornuftig tidsplan. Du starter dagen før med alt hvad der kan gøres der. Det vil sige risalamande, rødkål, kartofler, en salat eller to og ellers gennemgå og find alt hvad der skal bruges frem og tænk juleaften igennem.

Forslag til køreplan 23. december

Kl. 15  – Sæt risengrød over og lav en masse. Børnene elsker det både til morgen og aften – og det r bare nem mad, der godt kan holde sig. Det er rart at have d. 25. december om morgenen. Sæt overskuddet i plastbøtter eller fryseposer. Det gør det ekstra nemt.

Kl. 15.30 – Kog mandler og smut og hak dem. Gem et par stykker af de smuttede, så du er sikker på at have til mandelgaven.

Kl. 16.30 – Nu kan du snitte rødkål og klargøre den. Når den er færdig med de rigtige doser af sukker og salt, så skal den blive i gryden og i køleskab. Så er den lige til at tage ud juleaften.

Kl. 17.00 – En af de for mange kedelige opgaver er at skrælle, koge og pille kartofler til brune kartofler.   – læg dem på køl i en frysepose, for du skal bruge gryden i morgen.

Kl. 18.00 – er der and fra bunden- og ikke confit de Canard, så kan du rense and og klargøre den. Her kan du tænke i fyld og krydderier.

Hav papir og blyant, så alt hvad du mangler kan blive indkøbt.

Juleaften madlavning

Hav dit netflix og viaplay klar og sæt børnene foran husalteret. Nu kan du fokusere på resten af maden. Start så tidligt du kan. Så du kan nå at passe på dig selv og være klar til gæster.

Kl. 10.30 – Skræl kartofler og læg dem i koldt vand. Få styr på de små ting – og køb ind eller dæk bord.

Kl. 13.00 – Kom anden i en god ovn. Vær sikker på at du har styr på temperatur og krydderier.

Kl. 13.00 – Pisk flødeskummet og få lavet risalamand færdig og sæt den på køl – men ikke for koldt/frys

Sørg for at dække bord og gør dig selv og børnene i stand.

Kl. 15.30 – Tag anden ud og parter den. Læg den i et fad eller to, der er ildfaste og stil det på på køl.

Kl. 15.45 – Nu skal du sætte flæskesteg i ovnen

Kl. 16.00 – du kan med held åbne de lidt tunge rødvin – hvidvin skal på køl sammen med danskvand og sodavand.

Optimalt tidspunkt at gå i bad og få festtøj på. Men husk at have forklæde klar når resten skal skæres og anrettes.

Kl. 16.45 – Nu skal du lave brune kartofler. Husk det skal stå ved svag varme til sidst

Kl. 16.50 – sæt hvide kartofler over. Husk de kan holde varmen godt – og varm sovs gør underværker

Kl. 17.00 – Så er det frem alt tilbehør på bordet.  Det kan være det sure og søde og saltede.

Kl. 17.15 – Klargør sovs

Kl. 17.45 – Sæt rødkål over samtidig med du sætter and i ovnen ved 175 grader.

Kl. 17.50 – Sæt brune og hvide kartofler i skåle

Kl. 17.55 – Så skal flæskestegen skæres ud og anrettes

Kl. 17.59 – Lige inden der kaldes til bords, så skal kirsebærsaucen sættes over ved svag varme

Så er der klar til juleaften.